Забележителности

Покрай Дома за гости Етно Арт Руми минават еко, вело и пътеки за яздене на коне, планински пътища за сафари в гората и по снежните хълмове. Обадете ни се, за да ви свържем с най-добрите местни водачи и да помогнем с резервация за вашето следващото приключение. Вижте кратки описания на пътеките и близките забележителности по-надолу на тази страница.

Село Киселчово е вплело по уникален начин чистота, благородство, каменни къщи и корита, дървени подници и плетовеНа 1142 метра височина, в сърцето на средни Родопи, то е населено от … 8 души, като изключим чуждоземните „пришълци“, открили своя рай тук след десетилетия из разни краища на света. Местните хора са топлосърдечни, историите им – завладяващи. 

Родопа е единствената планина в България и една от малкото в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Според учените тези йони подпомагат алфа вълните на мозъка и имат терапевтично, антибактериално и антивирусно действие. Начинът, по който те събужда утрото в селцето, дори преди слънцето да е изгряло и мъглите пред хълмовете да са се раздвижили, е като прераждане.

Гледката и битът, недокоснат от времето, правят престоят в Дома за гости и събития, в който ви кани Руми, неповторим.

Отпийте мляко от козите и кравите на съседите. Вижте как разорават с волове или коне земята. Опитайте дарове от храна и напитки от двора, съседите или поляните наоколо. Усетете аромата на чайовете, събрани собственоръчно от стопанката на Дома – диви, докосвани от вятър и слънце единствено и подбрани от най-чистите поляни на най-високото. Всеки съсед с охота ще разкаже за минали времена и далечни истории, стига да искате да го слушате. Ако пък любопитството води нозете ви другаде, ще останете с песента на птиците и повея на вятъра.

Еко пътеки, които започват от Киселчово

ДО ВРЪХ БУДУРАЛАН

Гледката от този връх винаги е зашеметяваща, независимо от сезона. Растителността в най-високата част е алпийска. Тук сякаш времето спира, за да можете да разговаряте с планината.

Маршрут – маркировката нагоре от пътеката, която минава покрай Етно Арт Руми, се губи. Свържете се с нас, за да открием местен водач. Средната цена е 25 лева. Време пешеходен преход в едната посока – 1 час и 30 минути; денивелация 400 м.

ДО ВРЪХ КАРТАЛСКИ КАМЪК

Тук ви очаква 360-градусова панорама, като при хубаво време погледът стига до Егейско море. По склоновете на върха гнездят орли и ако имате късмет, ще можете да наблюдавате техния горд полет. От Карталски камък ще видите Ардин връх и връх Ком – съименник на старопланинския.

Маршрут Киселчово – местността Синанево – Димово – връх Карталски камък; Време 2-часов преход с кон отиване и връщане или пеша; Разстояние около 8 км; денивелация 350 м

ДО КИСЕЛЧОВСКИТЕ ВОДОПАДИ

Най-високият от водопадите е 12 м. Те се намират в ждрело, опасано от високи скали. Препоръчваме да ги посетите през пролетта, когато са най-пълноводни. Пътеката не е поддържана и не е добре обозначена. Можем да ви свържем с планински водач.

Време 2-часов преход пеша в двете посоки от Етно Арт Руми.

 

ДО СЕЛО ПОПРЕЛКА

Намира се на 1237 м надморска височина.

Маршрут Киселчово – Димово – Кремене – Попрелка.

В село Кремене се намира храмът „Света Троица“, построен през 1896 година, който е паметник на културата. През селото минава и античен римски път.

В Попрелка е гробът на легедарната Руфинка, възпята в прочутата родопска песен „Руфинка болна легнала“. Руфие Чакалова, живяла тук и възпята в песента, се сгодила за левент от съседната махала Надарци. Преди да навърши 20 години, заболява тежко и напуска този свят през пролетта. Майката на Руфие засадила на гробът й бяла кондилка. Това цвете продължава да цъфти и расте само там, а за него се грижат последните двама жители на селото.

Време 5-часов преход с кон в двете посоки или пеша.

ДО НАДАРСКАТА ПЕЩЕРА

В нея е открита керамика от древните траки, живели по тези земи още през първото хилядолетие преди Христа. Тя е най-старата пещера в района. Не е благоустроена и осветена, затова се влиза само с екипировка и водач, с какъвто Руми може да ви свърже. От Киселчово по горски път след 1.3 км се стига до село Надарци. Следва маркирана пътека през местността ”Кремането”, която отвежда до входа на пещерата. Пещерата е къса, но е интересна с многото си образувания и със своеобразната си “провиралка”- тясно място между сталактоните. Хиляди сталактити като игли висят от тавана и в края на всяка “игла” блести водна капчица. Пещерата се стопанисва се от ТД „Крепостта – Могилица https://krepostta-mogilitsa.com/.

Време 3-4 часа с кон отиване и връщане или 4-5 часа пешеходен преход

Туристически дестинации в радиус от 10 км, които са сред най-известните в Родопите

ПЕЩЕРА “УХЛОВИЦА”

Наричана Подземното коралово царство на Родопите, пещерата е легендарна с красотата си. Считана е за една от най-интересните пещери в България заради разнообразието от образувания: дендрити, оприличавани на дървета и корали, хеликтити, напомнящи на каменни слънца, сталактити, сталагмити и каменни водопади. След впечатляващите пещерни форми се отличават бял варовиков водопад и четири езера, които всяка пролет се пълнят с вода. Температурата в пещерата е постоянна през цялата година – 10 градуса. Достъпът е разрешен само с екскурзовод, но без предварителна заявка.

Множество любопитни факти, като 450-те тона желязо, извозени на гръб и мулета за направата на стълбите й, можете да прочетете тук: Rodopi Travel

АГУШЕВИТЕ КОНАЦИ

Най-добре запазеният архитектурен ансамбъл в района от късното Средновековие, строен в продължение на 20 години от трима майстори. Заради размерите му често е оприличаван на феодален замък, който няма аналог на Балканите. През 1964 г. е обявен за паметник с национално значение. За тези от вас, които имат нужда от още движение след края на беседата тук, местните гидове ви ще предложат разходка и до граничната бразда с Гърция, която е само на 400 м от тук.

ПАНОРАМНА ПЛОЩАДКА „ВЪРХЪТ“

Намира се на 9 км от село Могилица. През 2020 година, на кота 1351 м, е изградена метална платформа, от която се открива пленителна гледка, а в нейния край е монтиран под от армирано прозрачно стъкло, който ви дава уникалната възможност да усетите височината, чиято относителна денивелация е 350 м. Можете да резервирате джип или с високопроходим автомобил да се придвижите по маркирания горски път. Другата възможност е да се изкачите пеша или с велосипед по обозначените трасета до ливадите в местността Потока, които започват от Широк мост. Оттам разстоянието до площадката е 1,5 км.

КРЕПОСТ „КАЛЕТО“ ПРИ СЕЛО КОШНИЦА И АЛПИЙСКА ЛЮЛКА

Разположена е върху конусовиден връх от мраморизиран варовик. Построена е през VI век. По време на Средновековието, заедно с другите крепости в региона – Смолянската и Момчиловата крепост  , съоръжението е било част от Родопската укрепителна система. Проходната пещера към крепостта и самата крепост са използвани за скално светилище. В южната част на крепостта са съхранени няколко параклиса. От отворената пещера на Калето можете да се спуснете с алпийска люлка. Какво е изживяването и как да заявите посещение можете да научите тук: Алпийска люлка Калето

  ВОДНА ПЕЩЕРА “ГОЛУБОВИЦА”

Приключение, което никога няма да забравите! Близо до село Кошница, тя е на 4 нива, с подземни езера и река и се допускат хора само в късно лято и през есента, тъй като през останалото време тя е залята с вода. До нея се стига по въжен мост, а всички посетители трябва да бъдат облечени с топли дрехи с дълги ръкави и дълъг панталон, тъй като температурата вътре целогодишно е 11 градуса. Местните водачи ще ви екипират с гумен гащеризон, спасителна жилетка и осветление. Изисква се предварителна заявка и минимална група от 4 човека. За резервации и детайли: Клуб Мурсалица. Слизането е с т.нар. Алпийски тролей и се извършва задължително с пещерен водач.

VIA FERRATA

Предизвикателен метален път в скалната стена над пещера Голубовица. Екстремният вертикален преход е с дължина 150 метра и е възможен единствено със специално оборудване, предоставено от туристически клуб „Мурсалица“ (телефони: 0878 450 800/0889 293 070, имейл mursalitsa@abv.bg). В края му се преминава през голяма светла пещера с множество естествени „прозорци“. Изисква се група от минимум 4 човека и предварителна заявка.

ВАРАДСКОТО КАЛЕ НАД СЕЛО МОГИЛИЦА

Минава се през обезлюденото село Варад. Следвайки посоката, ще видите вековен бук едно от най-старите дървета в горното поречие на река Арда, впечатляващо с огромните си размери. Заставайки до него, човек осъзнава колко бързопреходен е неговият живот в сравнение с вечната природа. Гледката, която се разкрива от скалите на крепостта, е изумителна! Виждат се най-високите върхове на Родопите, гръцката планина Фалакро, различни родопски селца и махали. Време пешеходен преход 3-4 часа; денивелация 500 м

ЕКСТРЕМНА ЕКОПЪТЕКА „ГОРЛО“

Подходът към нея е между разклонението за къмпинг Трошачката и табелката – стрелка „Горло“ на пътя Смилян – Кошница след пътечката надолу към река Арда в края на оградата на една от градините. Каньонът Горло се намира на около 3 км след село Смилян по средата между разклонението за къмпинга и отбивката за крепост Калето. Той е едновременно диво и дивно място с високите си крайречни скали. Тук цари загадъчност, а сякаш за да подчертае енигмата, реката тече много, много бавно.

Пренаситихте ли сетивата си? Етно Арт Руми ви очаква за отмора, разкази и споделени снимки.