Храна

Идеята за кухнята при Руми е вдъхновена от родопските традиции, безценните спомени от детството, от вкусовете и уюта на селската къща. Тя споделя рецептите с радост, приготвя ги с любов и не мери порциите на грамаж! Менюто подбираме според предпочитанията на всеки и обсъждаме предварително, съобразявайки се с диети и алергии. Продуктите се доставят специално за вас. Обадете се седмица или най-късно 5 дни преди датата на настаняване, за да се свържем с местните производители и доставим нужните количества. В селото няма магазин, но пък тукашната продукция е дефиниция за екологично чиста, отгледана като за семейството ни, храна.

Цената на закуската е 6 лв., на вечерята – 15 лв. на човек. За деца под 10 години храната е с 25% намаление.

Закуска

Марудници, мекици, пареник – всички от старата родопска кухня – или пържени филиийки „джи джи папа“, както им казват в родния край на Руми, гарнирани с истинско домашно подквасено мляко и сиренце. И онзи мирис на топъл чай или мляко, който връща в детството. За закуска или вечеря предлагаме и селски омлет от тукашни яйца и зеленчуци.

Домакинята ще включи от домашните си сладка и ще поднесе ароматни чайове от билките, които е набрала от най-чистите, докоснати само от планински вятър, родопски дъжд и слънце поляни. С такива треви са подправени и ястията.

Салати и предястия

Зеленчуците за салатите и гозбите, отгледани като в добрите стари времена – без изкуствен тор и химикали – идват в кухнята направо от градините наоколо. Сиренето и млякото в Етно Арт Руми са от кравите на Искрен или от козичките на Кокара – приятелите на този Дом, които също желаят престоят ви да е незабравим. Да, техните животни пасат на воля билки из поляните наоколо… Здраве в купа, приготвено с внимание и поднесено с желание!

Супи и основни ястия

Супа от леща, бобена супа или картофена с хапки. А много рано напролет и супа от скрипел или копривена. Топлите мисли пък идват неусетно…

Предложенията за основни ястия включват смилянски фасул (няма защо да ви го представяме, нали! – известен е далеч извън пределите на района); пъстърва, пържоли или зеленцуци на тикла (тук на снимката виждате какво е тикла, а в представите си я свързвате с каменните плочи по покривите на родопските къщи); задушени пресни гъби от горите наоколо, ако им е сезона; ребърца и родопски картофи по рецепта на Руми; печено пиле върху картофи – също по рецепта на Руми. Разбира се, и прочутия пататник. И сладки приказки край огъня, под големите звезди на Киселчово, за десерт!

Десерти

Ако все пак имате желание за нещо сладко, предлагаме ви домашно кисело мляко с домашния конфитюр на Руми, печени сливи с мед и орехче или печени ябълки. Плодовите кексове са разнообразни и също може да поръчате от тях.

За тези, които предпочитат да си приготвят сами вкуснотии, напълно оборудваната трапезария ги очаква. Цената й е упомената отделно (линк към Условия и цени), а в зависимост от сезона, на печката с дърва ще може и филийки да си препечете, и чай да си сварите. Оборудвана е с хладилник, печка, съдомиялна, машина за кафе, съдове за готвене и сервиране. Продукти ще трябва да напазарувате преди пристигането си в Киселчово, тъй като тук магазин няма. Ако искате продукти от местните производители, моля да направите заявка поне 5 дни преди настаняването. Оттук може да си купите за вкъщи смилянски фасул, родопски картофи, мляко, кашкавал, сирене, мед и още много планински дарове с гарантиран произход и гарантирано без консерванти.

Напитки

Можете да се насладите на домашно приготвени сокове. Предлагаме ограничено количество вино и още по-ограничено количество ракия, производство на малки местни изби, както и домашен ликьор, направен от Руми с плодове от двора и ливадите наоколо. Друг вид алкохол оставяме сами да си изберете и донесете, като таксата за обслужване на бутилка е 5 лева. С винените тапи ще се справяте сами, защото домакинята не успява.

В Дома за гости и събития Етно Арт Руми и заобикалящата го родопска идилия митовете и легендите за отминало време се преплитат с мирис на домашен хляб и билки, а тучните поляни в простора пред Комплекса се редуват с хребети, бистрото поточе и затаилите дъх къщи на Киселчово. Мястото, където безвремието съществува, е най-доброто за всякакви приятности, вкусотии и радости.

error: Content is protected!