Храна

Идеята за кухнята при Руми е вдъхновена от родопските традиции, безценните спомени от детството, от вкусовете и уюта на селската къща. Тя споделя рецептите с радост, приготвя ги с любов и не мери порциите на грамаж! Менюто подбираме според предпочитанията на всеки и обсъждаме предварително, съобразявайки се с диети и алергии. Продуктите се доставят специално за вас. Обадете се седмица или най-късно 5 дни преди датата на настаняване, за да се свържем с местните производители и доставим нужните количества. В селото няма магазин, но пък тукашната продукция е дефиниция за екологично чиста, отгледана като за семейството ни, храна.

Цената на закуската е 10 лв., на вечерята – 22 лв. на човек. За деца под 10 години храната е с 25% намаление.

Закуска

Марудници, пареник от старата родопска кухня или пържени филиийки „джи джи папа“, както им казват в родния край на Руми, гарнирани с истинско домашно подквасено мляко и сиренце, а може и бъркана баница да изберете. Ще добавим онзи мирис на топъл чай или мляко, който връща в детството. За закуска или вечеря предлагаме и селски омлет от тукашни яйца и зеленчуци.

Домакинята ще включи от домашните си сладка и ще поднесе ароматни чайове от билките, които е набрала от най-чистите, докоснати само от планински вятър, родопски дъжд и слънце поляни. С такива треви са подправени и ястията.

Салати и предястия

Зеленчуците за салатите и гозбите, отгледани като в добрите стари времена – без изкуствен тор и химикали – идват в кухнята направо от градините наоколо. Сиренето и млякото в Етно Арт Руми са от кравите на Искрен или от козичките на Кокара – приятелите на този Дом, които също желаят престоят ви да е незабравим. Да, техните животни пасат на воля билки из поляните наоколо… Здраве в купа, приготвено с внимание и поднесено с желание!

Супи и основни ястия

Супа от леща, бобена супа или картофена с хапки. А много рано напролет и супа от скрипел или копривена. Топлите мисли пък идват неусетно…

Предложенията за основни ястия включват смилянски фасул (няма защо да ви го представяме, нали! – известен е далеч извън пределите на района); пъстърва, пържоли или зеленцуци на тикла (тук на снимката виждате какво е тикла, а в представите си я свързвате с каменните плочи по покривите на родопските къщи); задушени пресни гъби от горите наоколо, ако им е сезона; ребърца и родопски картофи по рецепта на Руми; печено пиле върху картофи – също по рецепта на Руми. Разбира се, и прочутия пататник.

Френският огретен по авторска рецепта с местни, от-гората-на-трапезата продукти пък включихме, за да подчертаем френския щрих, онаследен от Мона Чобан.
Сладките приказки край огъня, под големите звезди на Киселчово, са за десерт!

Десерти

Ако все пак имате желание за нещо сладко, предлагаме ви домашно кисело мляко с домашния конфитюр на Руми, печени сливи с мед и орехче или печени ябълки. Плодовите кексове са разнообразни и също може да поръчате от тях.

За тези, които предпочитат да си приготвят сами вкуснотии, напълно оборудваната трапезария ги очаква. Цената й е упомената отделно (линк към Условия и цени), а в зависимост от сезона, на печката с дърва ще може и филийки да си препечете, и чай да си сварите. Оборудвана е с хладилник, печка, съдомиялна, машина за кафе, съдове за готвене и сервиране. Продукти ще трябва да напазарувате преди пристигането си в Киселчово, тъй като тук магазин няма. Ако искате продукти от местните производители, моля да направите заявка поне 5 дни преди настаняването. Оттук може да си купите за вкъщи смилянски фасул, родопски картофи, мляко, кашкавал, сирене, мед и още много планински дарове с гарантиран произход и гарантирано без консерванти.

Напитки

Можете да се насладите на домашно приготвени сокове. Предлагаме ограничено количество вино и още по-ограничено количество ракия, производство на малки местни изби, както и домашен ликьор, направен от Руми с плодове от двора и ливадите наоколо. Друг вид алкохол оставяме сами да си изберете и донесете, като таксата за обслужване на бутилка е 5 лева. С винените тапи ще се справяте сами, защото домакинята не успява.

В Дома за гости и събития Етно Арт Руми и заобикалящата го родопска идилия митовете и легендите за отминало време се преплитат с мирис на домашен хляб и билки, а тучните поляни в простора пред Комплекса се редуват с хребети, бистрото поточе и затаилите дъх къщи на Киселчово. Мястото, където безвремието съществува, е най-доброто за всякакви приятности, вкусотии и радости.