Приятели на Етно Арт Руми, отправям една вълнуваща покана, която е въплъщение на идеята за съществуването на моя Дом за гости и събития: да съпреживяваме в чистотата на това автентично кътче изкуство и творческа енергия.

Втора по рода си, филмовата вечер, която обявявам, ще включва и представяне от Албена Ненкова на две книги. За тях ще използваме паузата между две прожекции и ще слушаме самата нея какво иска да каже и какво да премълчи, а ние ще улавяме мислите й и питаме за това, което ни интересува.

Вечерта ще започне с документалния филм „Завет, писмата на баща ми“. Посветен на алтруиста и световно признат физик Минко Балкански, той ще ни пренесе в дома му във Франция, но най-вече близо до сърцето на един човек, който не престава да напътства към добрина и достойнство преди и независимо от всичко. За него може да прочетете още тук: https://www.infoz.bg/

Ще последваме този първи филм на Албена Ненкова в качеството й на сценарист, макар да е била част от екипите на много други документални творби, с представяне от нейна страна на „Майсторът на комедията“ с режисьор и сценарист Камен Воденичаров. Той и Албена Ненкова са работили често заедно и съм сигурна, че тя ще ни разкаже нещо пикантно от кухнята на създаването на документалния разказ за ролята на личността на учителя в процеса на изграждане на творците в театъра и киното. „Майсторът на комедията“ показва как верните отговори в образованието водят до значими послания в изкуството.

Нашата вечер може да се проведе и на открито, но бавно идващото лято ме навежда на мисълта, че ще се чувстваме най-уютно в залата, за която бе направен миналата година специален екран и сега съм оборудвала напълно за Звездните ни вечери за КиноПриключенци.

О, и да не забравя: ако някой иска да остане не само за вечерта, а и за нощувка, за да чуе сутрешната песен на щурците и птиците, къщата е подготвена и очаквам да заявите резервацията оттук EthnoArt Room/Етно Арт Руми или чрез имейл до ethnoartroom@gmail.com .

Донесете любимата си напитка, поканете любимите си приятели и заповядайте!