Откривателството с Теменужка Матева ще ви върне във времето на една типична за Родопите жива храна – ТРАХАНАТА. Школата й “Нощви” учи участниците как да я приготвят.

За водещата и движението Slow Food

Нуша, както я наричат приятелите, ще приготви кваса предварително, после заедно ще смелите булгура и ще усетите всяко зрънце между пръстите си. Не е леко, нито бързо, но за да се разбере традицията на приготвянето на траханата се изисква време, концентрация и усилие за измесването, точенето и претриването. После ще имате уникалния шанс заедно с Нуша да потърсите билки по поляните – за приготвянето на самата трахана и на храна с трахана.

Ако сте любознателни, Нуша ще сподели знание, трупано поколения наред от жените в Ивайловградско и събирано от нея с години – както парченцата смлян булгур се измесват в траханата, за да се споят, преди да се претрие и да се добавят подправките и зеленчуците, за да погали небцето ви с чуден вкус и да лекува стомаха ви с пробиотиците на кваса.
Траханата е жива храна – затова и Теменужка й посвещава години на търсене и експериментиране, докато получи продукта и вкуса, които помни от детството си. Траханата е един от българските продукти, включени в световната Съкровищница на вкусовете на Движението Slow Food. То е основано в Италия от Карло Петрини през 1986 година и наброява над 100 000 члена в над 130 държави по света.

По време на ателието

След като приготвите траханата, ще можете да я опитате и да закупите от нея. В рамките на ателието ще имате време да се разходите до горното поречие на река Арда, до пещера Ухловица или някои от новооблагородените пещери в района, или до Панорамната площадка над Могилица, както и да си купите от прочутия смилянски боб или опитате прясна пъстърва в Смилян.

В Киселчово няма магазин, но можете да видите къщи от дърво, камък и глина само и да слушате музиката на природата до насита.

Записване за участие

Записвания за участие в ателието на 0301 58383 или на имейл ethnoartroom@gmail.com. Минимален брой участници 4, максимален – 6. Резервацията е потвърдена след внасяне на 50% капаро и потвърждение по телефон или имейл. Обща цена 328 лева за 3 дни/2 нощувки и закуски с едно кафе или чай към тях плюс вечери, както и за материалите за приготвяне на трахана и участие в ателието с последваща дегустация. Ще получите и мостра да отнесете у дома 🙂 Крайна дата на записване 19 юли 2022 година.

Звъннете – не се бавете! Нощвите около траханата ви очакват.

Отзиви за събитието в пресата: Фестивалите на България

Facebook:

www.facebook.com/EthnoArtRoom

Instagram:

https://www.instagram.com/ethnoartroom

GPS координати:

41.531701N 24.592443E

Адрес:

с. Киселчово, област Смолян 4765

Телефон:

030 15 8383

ПИШЕТЕ НИ

За собственичката

Oт Сиатъл до Родопите: Героинята в моята приказка се роди край Черно море. Там Руми израсна и работи, докато не замина да се бори с шумните и суетни брегове на Тихия и Атлантическия океан. Лято подир лято, Руми се качваше на голямата бяла птица, която я отнасяше през парещата сол на океана до парещето слънце на Родината. До лятото на 2019-та, когато оранжевото на залеза над Киселчово разтопи бронята на голямата бяла птица.
Тук звездите са наблизо и говорят. Тук всичко е пропито с подкупваща първичност. Но най-важното тук намирам друга част от себе си.
Сега оставям светът да идва при мен, вместо аз да отивам при него. От крилете на полета над океана направих порти и на портите написах “Етно Арт – Руми” – моят Дом за гости и събития. Канейки ви в него, изразявам това, което бих искала да подаря на всеки от вас: възможност да намерите тихото и да изплетете свой чифт криле. Заповядайте!

партньори

Copyright © 2024 Ethno Art Room | Етно Арт Руми | All Rights Reserved.